MEJÄ-kokeen tulokset
14.6.2015 Kouvola, Kääpälä

Järjestäjä: Länsi-Kymen Kennelyhdistys ry ja Kääpälän Seudun Metsästysyhdistys ry
Kokeen ylituomari: Mari Myllynen
Muut tuomarit: Jarno Hynninen
Pasi Kemppainen
Tuula Pekkalin
Kokeen vastaava toimitsija: Heidi Nevander
Kokeen sihteeri: Jonna Mononen
Kokeen emäntä: Mirja Mäkelä
Sää: Sateinen, poutaantuva

Ylituomarin kertomus

Kokeen järjestäjänä olivat Länsi-Kymen Kennelyhdistys ry ja Kääpälän Seudun Metsästysyhdistys ry. Kokeet pidettiin Kääpälän Seudun Metsästysyhdistyksen, Kouvolan Erämiesten, Suur-Selänpään Metsästysyhdistyksen, Kuusaan Riistamiesten ja Hevosojan Metsästysyhdistyksen maastoissa. Tukikohtana oli Kääpälän Seudun Metsästysyhdistyksen metsästysmaja.
Ylituomarina oli Mari Myllynen Neuvottomasta arvostellen koirat jäljillä avo 4-7, voi 17-18. Muina tuomareina toimivat Jarno Hynninen Emäsalosta arvostellen koirat jäljillä avo 8-10 ja voi 19-21, Pasi Kemppainen Jakarista arvostellen koirat jäljillä avo 1-3 ja voi 14-16, sekä Tuula Pekkalin Kuusankoskelta arvostellen koirat jäljillä avo 11-13.
Vastaavana koetoimitsijana oli Heidi Nevander, joka koetoimikuntineen selviytyi tehtävästään hyvin. Maastot olivat koemaastoksi sopivia ja jäljet hyvin sijoitettu. Jälkien pituudet olivat riittävät ja ne oli pääosin piilomerkatut. Riistahavaintoina metsäkanalintuja sekä hirvieläinten jälkiä ja jätöksiä.
Sää oli sateinen, poutaantuva.
Oppaiden työskentely oli hyvää. Kaatoina käytettiin tuoreina pakastettuja, koeaamuksi sulatettuja hirvensorkkia.
Kaikki koirat läpäisivät laukauksensietotestin hyväksyttävästi.
Koe päättyi kello

 

AVO-koirat

lyhytkarvainen mäyräkoira, narttu, s. 4.7.2014 Rek. no FI43083/14
Keski-Maan Isil AVO 0
Minna ja Jarno Hynninen  

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Minna Hynninen

Koiralle osoitetaan alkumakaus josta hyvin ohjattuna maa-ja ilmavainuiseen jäljestykseen rauhallisella vauhdilla. Pian ohjauskrepityksen jälkeen koira alkaa tekemään hakua jäljen molemmin puolin eikä edetä - 1. hukka. Uusi alku ja pian haku alkaa uudestaan - 2. hukka. Uusi alku, saavutaan kulmalle, makaus hyvin merkaten, kulma hyvin. 2.osuus hyvin jäljellä, vain muutama tarkistuskaarre. 2.makaus merkaten, kulma takakaarteella. 3.osuus jälkitarkkaa, kunnes törmätään tuoreeseen sorkkauraan -määrätietoinen poistuminen, 3.hukka ja tuomari keskeyttää kokeen. Harjoitellen kaadolle. Nuorta jäljestäjää vei tänään riista. 2.osuuden jäljestys kuitenkin kertoo, että iän ja kokemuksen karttuessa tulokset tulevat paranemaan.

 

saksanpaimenkoira, uros, s. 24.10.2013 Rek. no FI10078/14
Graugeboren Arman AVO -
Auli Raussi  

Tuomari: Tuula Pekkalin, ohjaaja Auli Raussi

Armas ohjataan alkumakuulle ja ohjaajan kanssa yhdessä tutkitaan veretystä. Alkukrepityksen matkan ohjaaja todella näyttää ja kertoo Armakselle missä on jälki ja mitä pitää tehdä. Armas aloittaa hyvin rauhallisesti etenevän jäljestyksen, joka joissakin kohdin aaltoilee jäljen molemmin puolin. Osuuden loppupuolella Armas syhertää parit näreenalustat ja ajautuu noin parinkymmenen metrin päässä olevalle pienelle soramontulle ja bingo. Jänis lähti alueelta ja korvat hulmuten painelee karkuun. Voi sumeet tähret, ohjaajalla on pitelemistä väkivahvassa Armaksessa, joka päättää lähteä jussijahtiin. Nyt ei auta kiellot eikä kehotukset ja ohjaaja keskeyttää kokeen. Harmittavasti Armas sortuu tänään riistaan, mutta kyllä se siitä, ikäähän ei vielä ole paljon.

 

karkeakarvainen mäyräkoira, uros, s. 26.2.2012 Rek. no FI22908/12
Mäntykummun Hosuli AVO 3
Marja Turkki 22 pistettä

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Marja Turkki

   Jäljestämishalukkuus (6) 2 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 3 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 2 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Koiralle osoitetaan lähtömakaus, josta ohjattuna ilma- ja maavainuiseen jäljestykseen. 1. osuus kuljetaan tarkisteluja tehden. Osuuden loppupuolella on metsätie, joka aiheuttaa koiralle päänvaivaa aina hukkaan saakka. Uusi alku, 1. makaus merkaten. Kulma pitkähköllä takapistolla. 2. osuus tuulen vaikutuksesta aaltoillen. 2. makaus yli kävellen, kulmalta määrätietoinen poistuminen – 2. hukka. Uusi alku ja 3. osuus mennään jäljellä tai sen tuntumassa. Kaadolle suoraan ja se omitaan. Tänään pisteisiin vaikuttaa 2 hukkaa, pitkäksi mennyt 1. kulma, 2. makaus ja kulma sekä tarkistelut. Kokemus tuo varmuutta ja pisteitä nuorelle jäljestäjälle, lisää vain harjoitusta.

 

lyhytkarvainen mäyräkoira, uros, s. 17.5.2014 Rek. no FI34521/14
Badamtam's Habanero AVO 3
Markku Valtonen 27 pistettä

Tuomari: Pasi Kemppainen, ohjaaja Markku Valtonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 3 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 3 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Hyvin ohjattu lähtö ja lyhyellä narulla jäljelle. Alkaa sopivaa vauhtia etenevä jälkitarkka työ maavainua käyttäen. 1. osuuden loppupuolella muut tuoksut houkuttavat hukkaan, samoin käy 1. kulmalla makuun osoituksen jälkeen. 2. kulma jälkitarkasti makuu osoittaen. Kaadolle suoraan sitä tutkimaan jääden. Lupaava jäljestäjä, jota riistaviettikin koettelee.

 

novascotiannoutaja, uros, s. 7.6.2012 Rek. no FI39113/12
Redadict Into Duck Hunting AVO 2
Hanna-Riikka Häyhä 33 pistettä

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Riku Hämäläinen

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 2 pistettä

Koira tutkii lähtömakauksen, josta itsenäisesti reipasvauhtiseen jäljestykseen pääosin ilmavainua käyttäen. 1. osuus mennään välillä tuulen vaikutuksesta välillä riistanjälkien perässä jäljen molemmin puolin pyörähdellen. 1. makuulle tullaan sivusta, sen merkaten. 1. kulma aiheuttaa laajan rengastuksen. 2. osuuden alkupuolella ajaudutaan ensiksi jäljen sivuun, kaarretaan takaisin jäljelle paluusuuntaan, ylitetään jälki aina hukkaan saakka. Uusi alku ja kaarrellen 2. makaukselle, sen merkaten. 2. kulma koiranmittaisella rengastuksella hienosti. 3. osuus aaltoillen jäljen päällä. Kaadolle suoraan ja se kiinnosti. Tänään pisteisiin vaikuttaa 1 hukka, tarkistelut ja 1. kulma. Aloitteleva jäljestäjä näytti osaavansa jäljestää. Kokemus tulee tuomaan varmuutta ja jälkiuskollisuutta. Lisää harjoitusta ja jarrutusta.

 

karkeakarvainen kääpiömäyräkoira, uros, s. 6.1.2011 Rek. no FI16665/11
Humisevan Harjun White Cristmas AVO 2
Mia ja Jari Hannola 34 pistettä

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Jari Hannola

   Jäljestämishalukkuus (6) 3 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 7 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Koiralle osoitetaan lähtömakaus, josta ohjattuna jäljelle sopivalla vauhdilla ilma- ja maavainua käyttäen. 1. osuus aaltoillen jäljellä tuulen vaikutuksesta, kunnes osuuden loppupuolella jokin sekoittaa ajatuksen ja koira jää pyörimään jäljen sivuun – hukka. Uusi alku ja 1. kulmalle, joka tarkasti. 1. makaus vain noppaisten. 2. osuus jäljellä tai sen tuntumassa. 2. kulma hyvin, makaus vain noppaisten. 3. osuudella enemmän kaarteluita ja tarkasteluja. Kaadolle takakautta ja se kiinnosti. Tänään pisteisiin vaikuttaa hukka, huitaisten merkatut makaukset ja tarkistelut. Tänään metsän tuoksut häiritsivät osaavaa jäljestäjää. Lisää harjoitusta, niin tulokset paranevat!

 

labradorinnoutaja, uros, s. 6.8.2008 Rek. no FIN45794/08
Strongline's Yahoo AVO 2
Sari Salovaara ja Erkki Ala-Kauppila 34 pistettä

Tuomari: Jarno Hynninen, ohjaaja Sari Salovaara

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 8 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 5 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Makaus nuuhkaistaan ohjatusti ja ripeästi matkaan. Jäljestystyyli oli ryntäilevä, mikä aiheuttaa ongelmia. Liikaa vauhtia on jarrutettava. Silti makaukset jäävät vauhdissa näyttämättä, kulmat selviävät kaarroksella. Sorkasta mennään ensin yli, mutta kiertämällä löydetään ottamaan se haltuun. Osuuksilla joudutaan tekemään joitakin suunnantarkastuslenkkejä, ennen sorkkaa lenkki vie paluujäljelle ja tästä hukka. Hosuminen pois suorituksesta, niin tulosta pitäisi tulla.

 

novascotiannoutaja, narttu, s. Rek. no FI20105/11
Dragonflame's Lucky Number Seven AVO 2
Johanna Joukainen 35 pistettä

Tuomari: Pasi Kemppainen, ohjaaja Johanna Joukainen

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 6 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 2 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Hyvin ohjattu lähtö ja lyhyellä narulla jäljelle. Heti 1. osuuden alkupuolella viereiselle lammelle johtavat riistajäljet viekoittavat hukkaan saakka. Palautus ja sopivaa vauhtia etenevää aaltoilevaa työtä jälkiuralla 1. kulmalle, joka jäljen mukaisesti makuu hyvin osoittaen. 2. osuuden alussa pieni tarkistus muutoin jälkitarkasti. 2. kulmalla makuu osoitetaan hyvin, sitten hyvin laajalla kaarrolla 2. osuuden loppuun palaten ja kulman mukaisesti 3. osuudelle. 3. osuus hyvää työtä jälkiuralla aaltoillen. Kaadolle suoraan ja sitä hetken tutkien, voisi kuitenkin kiinnostua siitä enemmän. Lupaava ensikertalainen jäljestäjä, jota myös riista koetteli.

 

labradorinnoutaja, narttu, s. 2.12.2012 Rek. no FI11367/13
Palabras Barbie AVO 2
Rosa Pönni 36 pistettä

Tuomari: Pasi Kemppainen, ohjaaja Rosa Pönni

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 6 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Hyvin ohjattu lähtö ja lyhyellä narulla jäljelle. 1.osuus edetään maastoon sopivaa vauhtia jälkitarkasti maavainua käyttäen. 1.kulmalle jossa makuu ohittuu vain hiukan ja jatketaan suoraan 1. hukkaan saakka. Uusi alku kulmalta ja 2.osuus erinomaista työtä 2.kulmalle joka jäljen mukaisesti, makuu hyvin osoittaen. 3.osuudella yksi laaja tarkistus jäljen molemmin puolin sille itsenäisesti palaten. Kaadolle suoraan sitä tutkimaan jääden. Lupaava jäljestäjä. Harmittava lipsahdus 1.kulmalla vei 1.palkinnon.

 

novascotiannoutaja, uros, s. 14.9.2014 Rek. no FI49244/14
Kitimat Let's Twist Again AVO 1
Susanna Valkonen 40 pistettä

Tuomari: Tuula Pekkalin, ohjaaja Susanna Valkonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 9 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Jarelle osoitetaan alun makaus. Jare tutkailee makuuta hitaasti ja tarkasti, kulmasta kulmaan, ohjatusti alun krepitys. Ensimmäisen osuuden loppupuolella rauhallista jälkitarkkaa työtä. Osuuden lopulla Jare lähtee tutkimaan vanhaa metsäautotien uraa, ohjaajan kehoitus saa Jaren toisiin aatoksiin ja palataan takaisin veretetylle osuudelle. Ensimmäinen kulma hyvin. Kulmalta laajahkon tarkastuslenkin kera toiselle osuudelle. Hetki jälkeä pitkin ja nyt Jare suuntaa ihmettelemään mäyrän mylläyksiä, joita alueella jonkin verran. Kehoitukset auttavat ja Jare suuntaa taas työn touhuun. Toinen kulma ohitse. Kolmas osuus hienoa täydellistä jälityötä. Noin viisitoista metriä ennen kaatoa Jare ajautuu pois jäljeltä, ohittaa kaadon, mutta kun ohjaaja kehoittaa useamman kerran ennen kuin Jare ennättää tielle, nostaa Jare kirsun ylös ja vetää ilmasta sorkan hajun, löytäen sorkan, josta on kovasti ihmeissään ja kiinnostunut. Tänään ensimmäisessä kokeessaan oleva Jare osoitti että jäljestäjän kykyjä löytyy. Ikä ja harjoitus tuonevat huipputulosta tämän juniorin kohdalla.

 

Labradorinnoutaja, uros, s. 26.11.2011 Rek. no FI10805/11
Rölli AVO 1
Suuronen Jouni ja Tiina 43 pistettä

Tuomari: Jarno Hynninen, ohjaaja Tiina Suuronen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Alkumakauksen koira hutaisee yli ja lähtee reipasta vauhtia matkaan. Tyylinä pieni mutkittelu jäljen päällä ja maavainuisesti mennään. Ohjaaja jarruttaa koiraa sopivaan vauhtiin, joka on likellä karata hosuvaksi työskentelyksi, mutta pysyy aisoissa. Vain yksi isompi suunnantarkastuslenkki. 1.kulma oikaistaan ja makuu jää osoittamatta. Toinen kulma selviää pienellä kaarrolla ja makuu osoitetaan selvästi. Kaadolle löydetään suoraan nuuhkimaan. Työskentely tulee loppua kohden tarkemmaksi, into säilyy hyvänä myös loppuun saakka.

 

labradorinnoutaja, uros, s. 23.12.2013 Rek. no FI26750//14
Waterline's If I Could AVO 1
Tatiana Eshchenko 45 pistettä

Tuomari: Jarno Hynninen, ohjaaja Tatiana Eshchenko

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 8 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Ohjattu alku. Makauksen nuuhkaisu ja innolla matkaan. Koira etenee vauhdikkaasti (ajoittain) jäljellä tehden suunnantarkastuspyörähdyksiä silloin tällöin. Alussa leikkisyys on ottaa vallan, mutta työnteko voittaa ja homma lähtee etenemään. Makuut osoitetaan hyvin ja kulmat selviävät pienellä kaarrolla. Sorkalle löydetään suoraan nuuhkimaan. Innokas koira joka harjaantuessaan tehostaa jäljestämistyötään entistä paremmaksi.

 

parsonrusselinterrieri, uros, s. 23.7.2013 Rek. no ER42117/13
Repoketun Nalli AVO 1
Sini Vuorela 47 pistettä

Tuomari: Tuula Pekkalin, ohjaaja Sini Vuorela

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Nallille osoitetaan alkumakaus, jonka Nalli vauhdikkaasti nuuskuttelee. Ohjatusti alkukrepitys. Ensimmäinen osuus mukavavauhtista hienoa jälkityötä ryyditettynä parilla reilulla narunmitan pyörähdyksellä. Ensimmäinen kulma hyvin. Toinen osuus mukavalla vauhdilla iloisesti pomputellen toiselle kulmalle, jonka Nalli tutkailee tarkasti. Kolmannen osuuden alkupuolella hieman isompi syherö, jonka Nalli selvittää kuitenkin hienosti. Tarkka jälkityö jatkuu osuuden lopulle, jossa riistanjäljet taas pikkuisen sotkevat menoa. No niistäkin selvitään ja kaato löytyy. Kaadosta Nalli on innostunut. Tänään vesisateisessa päivässä Nalli porskutteli hienon tuloksen hyvin itsenäisesti.

 

 

VOI-koirat

owczarek podhalanski, uros, s. 11.3.2010 Rek. no FI23136/10
Usvahaukun Chorazy Czart VOI 2
Niina Ihanainen 36 pistettä

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Niina Ihanainen

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 9 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 6 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 11 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 3 pistettä

Koira tutkii lähtömakauksen, josta ohjattuna pääosin ilmavainuiseen jäljestykseen verkkaisella vauhdilla. 1. osuuden alussa syödään heinää lähes hukkaan saakka, muuten osuus kuljetaan tuulen vaikutuksesta jäljen sivussa. 1. makaus ohi. 1. kulma, jolla katko, selviää lenkityksin 2. osuuden veretyksen alkuun. Ennen katkoa laidunnetaan jälleen lähes hukkaan saakka. 2. osuus kuljetaan jäljen sivussa. 2. makaus ohi. 1 isompi tarkastuslenkki. 2. kulma hyvin. 3. osuus jäljen päällä tai tuntumalla. 3. makaus merkaten. Tienylitys aiheuttaa tarkistuspiston. 3. kulma selviää lenkillä. 4. osuus jäljellä aaltoillen. 4. makaus merkaten. Kaadolle suoraan ja se kiinnosti. Pisteisiin vaikuttaa 2 lähes hukkaa, 2 ohitettua makausta ja muutamat tarkastelut. Tänään oli hieman motivaatio-ongelmia, kuitenkin nähtiin myös mallikasta jäljestämistä.

 

novascotiannoutaja, uros, s. 17.1.2011 Rek. no FI17080/11
Hedera's Love At First Sight VOI 1
Heidi Nevander 41 pistettä

Tuomari: Jarno Hynninen, ohjaaja Heidi Nevander

   Jäljestämishalukkuus (6) 4 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 9 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 7 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 4 pistettä

Itsenäinen aloitus, makuun nuuhkaisu ja matkaan. Vauhti rauhallista, jäljestämiseen sopivaa, ei juuri suunnan tarkastelua. Tarkkaa ja varmaa työtä, kunnes tulee vaikeampi paikka, kuten kulma, niin koira hakee vahvistusta ja varmuutta ohjaajalta. Kulmat selviävät hyvin, mutta vasta kehotuksen jälkeen. Makuut koira osoittaa erittäin selvästi ja sorkka löytyy suoraan ja se kiinnostaa. Suorituksesta saadaan täydellinen, kun varmuutta kehitetään.

 

labradorinnoutaja, uros, s. 10.1.2010 Rek. no FI15619/10
Mehtälammen Väinö VOI 1
Mikko Urhovaara 43 pistettä

Tuomari: Pasi Kemppainen, ohjaaja Heidi Husu

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Koiran rauhoitus alun tutkintaan ja lyhyellä narulla jäljelle. Ohjaajan jarrutuksesta huolimatta vauhti on rivakkaa ja kaikki osuudet edetään maavainuisesti jälkiuralla, vain 3. osuudella kaksi pientä tarkistusta. Kaadolle suoraan ja luokse jääden. 1. kulma katkoineen veren lopusta suoraan kaartaen. 2. kulma jäljen mukaisesti ja 3. kulma narunmitan tarkistuksella. Makuusta viimeisen osoitti hyvin, 1. & 3. ohi , toisen vauhdista nuuskien. Varma, itsenäinen jäljestäjä, mutta makuut saisivat kiinnostaa enemmän.

 

parsonrusselinterrieri, uros, s. 13.9.2012 Rek. no FI53913/12
Precious Pearl Gladiator VOI 1
Kirsi Neuvonen 43 pistettä

Tuomari: Pasi Kemppainen, ohjaaja Kirsi Neuvonen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 10 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Hyvä, uusinnalla varmistettu lähtö. Sitten mennään rivakkaa kävelyvauhtia maavainuisesti jälkiuraa edeten, matkalla vain pari pientä tarkistusta tehden kaadolle jota jäi tutkimaan. Katkolla veren lopusta tekojälkeä jatkoon. 2. & 3. kulma jäljen mukaisesti. Makuista osoitti kaikki, mutta vain hidastaen ja vauhdista nopaten. Erinomainen, itsenäinen suoritus, jonka pisteitä verottavat puutteet makuiden osoituksessa.

 

cockerspanieli, narttu, s. 14.10.2011 Rek. no FI59254/11
Finemoon Hidden Love VOI 1
Virpi Martiskainen 44 pistettä

Tuomari: Pasi Kemppainen, ohjaaja Petri Martiskainen

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 9 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 10 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Hyvä, ohjattu lähtö. Kaikki osuudet edetään maavainuisesti maastoon sopivaa vauhtia, matkalla vain yksi narun mitan pyörähdys. 1. kulman katkolla haku ei ole määrätietoista, mutta lopulta jatko selviää jäljen tekijöiden uraa seuraten. 2. ja 3. kulma pienellä taustan tarkistuksella. Makuista kaksi osoitti hyvin, kaksi vauhtia hidastaen ja nuuskaisten. Kaadolle suoraan sitä tutkimaan jääden. Erinomainen, itsenäinen suoritus, edes 2. osuuden alun koppelo untuvikkoineen ei sekoittanut pasmoja. Vain makuissa ja katkossa vielä hieman paranneltavaa.

 

lyhytkarvainen mäyräkoira, uros, s. 14.9.2012 Rek. no FI52829/12
Badamtam's All Stars VOI 1
Jonna Mononen 46 pistettä

Tuomari: Mari Myllynen, ohjaaja Jonna Mononen

   Jäljestämishalukkuus (6) 5 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Koiralle osoitetaan lähtömakaus, josta ohjattuna pääosin maavainuiseen jäljestykseen sopivalla vauhdilla. Kaikki osuudet kuljetaan jäljen päällä tai sen välittömässä tuntumassa. Makauksista merkataan 1., 3. ja 4. 2. vain vauhtia hidastaen. 1. kulma, jolla katko, selviää rengastaen. 2. kulma teettää työtä, mutta selviää. 3. kulma tarkasti. Kaadolle suoraan ja se kiinnosti. Tänään pisteisiin vaikuttaa 2. makaus ja työläs 2. kulma. Erinomainen äänetön jälkityö.

 

karkeakarvainen mäyräkoira, uros, s. 30.4.2010 Rek. no FI52670/10
Ampuja Mauritz VOI 1
Pirjo Lojamo 47 pistettä

Tuomari: Jarno Hynninen, ohjaaja Pirjo Lojamo

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 11 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 12 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Ohjattu alku ja makuun tutkiminen. Jäljestys etenee maavainulla jäljen päällä vain pienin suunnantarkastuksin. Kulmat selviävät kaartamalla, katko jäljentekijän jälkiin tukeutumalla. Makauksista kaksi osoitetaan selvästi, yksi puutteellisesti ja yksi ohitetaan. Sorkalle löydetään suoraan ja jäädään nuuhkimaan. Tarkka, äänetön ja varma suoritus tasaisessa maastossa. Vauhti oli ihanteellista.

 

novascotiannoutaja, uros, s. 8.5.2009 Rek. no FI29742/09
Kitimat Redchief VOI 1
Minna Kallio 50 pistettä

Tuomari: Jarno Hynninen, ohjaaja Antti Koski

   Jäljestämishalukkuus (6) 6 pistettä
   Jäljestämisvarmuus (12) 12 pistettä
   Työskentelyn etenevyys (10) 10 pistettä
   Lähtö, kulmat, makaukset (14) 14 pistettä
   Käyttäytyminen kaadolla (3) 3 pistettä
   Yleisvaikutelma (5) 5 pistettä

Ohjattu alku, makauksen nuuhkiminen ja työskentely alkaa. Ilmavainulla selvitetään verijäljen kulku, koira ei poistu jäljeltä eikä tee suorilla osuuksilla suunnantarkastuksia. Katkokulmalla verijäljen jatko selviää ilmasta ja muut kulmat pienellä kaarrolla. Sorkka löytyy sivusta käsin ja sille jäädään nuuhkimaan. Makaukset osoitetaan selvästi. Äänetön, sopivaa vauhtia etenevä varma jäljestämissuoritus ei jättänyt parantamisen varaa.